Хек - калорійність
Хімічний склад і калорійність хека
Друга назва хека - мерлуза. Риба належить до океанічних хижаків, мешкаючи у водах Тихого океану й Атлантики на різній глибині. Саме умови проживання впливають на розмір риби. Довжина тулуба хека може досягати 1,5 м, але найчастіше трапляються особини середнього розміру, що мають довжину близько 40 см. Зовні риба вкрита тонкою сріблястою шкіркою, під якою знаходиться м'яке, пружне філе. Як і більшість видів риб, що мешкають у солоній воді, хек має мінімум кісток.
Скільки калорій у рибі хек? У 100 г свіжого продукту міститься приблизно 82 ккал, близько 16,5 г білків і майже 2 г жирів. У рибі немає вуглеводів, але білок, що входить до її складу, має високу харчову цінність і відмінно засвоюється організмом. Крім цього, філе хека є джерелом вітамінів А, В1, В2, В6, В9, С, Е і РР. Продукт містить корисні мінерали, серед яких кальцій, фосфор, фтор, калій, йод, магній і безліч інших цінних хімічних елементів. У хімічному складі хека присутня незамінна кислота Омега-3 - її концентрація найбільш висока в ікрі.
Корисні та шкідливі властивості хека
Порівняно невисока енергетична цінність хека є не єдиною його перевагою. Рибу корисно вводити в раціон у разі хвороб щитоподібної залози, щоб підтримати роботу цього органу. Вживаючи м'ясо хека в їжу, можна поліпшити травлення, нормалізувати роботу шлунково-кишкового тракту. Рибу рекомендується вводити в повсякденне меню за підвищеного рівня цукру в крові, щоб знизити цей показник.
Хек дуже корисний для людей, які живуть у несприятливому радіаційному середовищі. Виступаючи джерелом йоду, продукт захищає організм від впливу вільних радикалів, запобігаючи розвитку багатьох захворювань і злоякісних пухлин.
Вживаючи рибу в їжу, люди з надмірною вагою повинні враховувати харчову цінність хека, щоб правильно розрахувати розмір разової порції продукту. Єдиним суворим протипоказанням є індивідуальна непереносимість риби та морепродуктів. Філе хека можна їсти навіть у дитячому віці, відварюючи його в бульйоні або на пару.
Використання хека в схудненні
Знаючи, скільки калорій в хеку, можна використовувати цю рибу в дієтичному раціоні з метою скидання зайвих кілограмів. Невелика кількість жирів і повна відсутність вуглеводів дозволяє додавати філе хека в меню дієт і розвантажувальних днів. А багатий вітамінно-мінеральний склад робить рибу цінним джерелом корисних сполук, які людина не може отримувати з обмеженого харчового раціону в період суворої дієти.
Застосування хека в кулінарії
Маючи приємний смак і невисоку вартість, хек є популярним інгредієнтом для різних страв. Але під час кулінарної обробки калорійність хека може змінюватися. Найдієтичнішим продуктом є риба, приготована на пару без солі та спецій. Смажений хек має найбільш високу харчову цінність і є дуже ситною стравою.
У кулінарії використовується філе свіжої риби, а також заморожений хек, який перед приготуванням розморожують. Тушку промивають під проточною водою, видаляють нутрощі, а потім розрізають на порційні шматки або філірують. Можна також готувати рибу цілком. Щоб поліпшити смак продукту, його збризкують лимонним соком і маринують у різних соусах і спеціях. Хек добре поєднується з овочевими гарнірами, відвареною картоплею і рисом, може виступати складовим інгредієнтом гарячих закусок.
Рибу часто смажать на грилі або сковороді, обвалюючи скибочки в борошні або яєчному клярі. Хека можна запікати в духовці зі сметаною і спеціями, додавати в рибні бульйони і перші страви. Очищене від кісток філе можна використовувати для приготування фаршу, з якого виходять смачні рибні котлети або тефтелі. Популярними ласощами є тушкований хек з ріпчастою цибулею і томатним соусом. Страва має чудові смакові характеристики і може стати прикрасою для повсякденного або святкового столу. Але енергетична цінність хека, приготованого за таким рецептом буде набагато вищою.