Варена яловичина - калорійність
Хімічний склад та калорійність відвареної яловичини
Яловичина визнана найкориснішим видом м'яса та має високу популярність у багатьох країнах світу. Готовий продукт має насичений коричневий колір, а його відтінок залежить від віку тварини. М'ясо складається з довгих пружних волокон, має делікатний смак і приємний аромат. Яловичину відварюють у бульйоні, а готовий продукт можна зберігати у холодильнику до 4-х днів.
Калорійність вареної яловичини залежить від того, який корм одержувала тварина. Тому м'ясо може бути жирним або дієтичним. Свіже м'ясо має цінний хімічний склад, але теплова обробка руйнує значну частину вітамінів та мінералів. Але у відвареній яловичині зберігаються вітаміни групи В, залізо, важливі амінокислоти та цинк. Продукт є також джерелом високоякісного білка тваринного походження.
Скільки калорій у вареній яловичині? У 100 г продукту міститься приблизно 254 ккал. Відварене м'ясо відрізняється відсутністю вуглеводів. Натомість у зазначеній порції яловичини є майже 26 г білків і до 17 г жирів.
Корисні та шкідливі властивості відвареної яловичини
Тваринний білок, що міститься у відвареній яловичині, є головним будівельним матеріалом для всіх клітин та м'язових тканин організму людини. Продукт добре перетравлюється у шлунку, тому легко засвоюється, даючи необхідну енергію для протікання всіх процесів життєдіяльності. Варена яловичина, калорійність якої досить висока, часто є у раціоні спортсменів, дозволяючи їм відновити сили після фізичного тренування. Регулярне вживання м'яса підвищує захисні функції організму та зміцнює імунітет. Яловичину корисно їсти чоловікам, оскільки вона збільшує рухливість сперматозоїдів.
Відварене м'ясо позитивно впливає на роботу серцево-судинної системи та головного мозку. Завдяки високому вмісту заліза продукт рекомендується вживати для лікування та профілактики анемії. Відварена яловичина допомагає нормалізувати травлення та зміцнити кістки скелета, а також покращує рухливість суглобів, оскільки містить колаген.
При вживанні продукту важливо вважати, скільки калорій у відвареній яловичині. Це дозволить визначити допустимий обсяг разової порції. У м'ясі міститься багато холестерину, тому його у великих кількостях шкідливо. Іноді відварена яловичина може викликати алергічні реакції, тому її не рекомендується вживати людям з індивідуальною непереносимістю продукту. Для повного перетравлення м'яса у шлунку необхідно не менше 2-х годин, тому їсти його на ніч не варто.
Відварна яловичина у схудненні
М'ясо має відмінні смакові характеристики і є джерелом цінних для організму елементів, тому часто використовується при складанні дієтичного раціону. При цьому варто вибирати нежирні різновиди продукту і ретельно рахувати калорії у вареній яловичині, щоб не перевищувати харчову цінність порції для одного прийому їжі.
Вживання відвареної яловичини з метою схуднення рекомендується поєднувати з фізичною активністю. М'ясо дасть організму енергію для занять спортом, а білок, що міститься в яловичині, прискорює формування красивого м'язового рельєфу тіла.
Використання відвареної яловичини в кулінарії
Відварене м'ясо матиме високі смакові характеристики тільки за умови правильного приготування. Сиру яловичину рекомендується опускати в окріп. За високої температури всі кровоносні судини м'яса миттєво закриваються, тому весь сік залишається всередині шматка. Готове м'ясо виходить дуже соковитим та ніжним. Його подають із гірчицею, хріном та різними соусами.
Калорійність відвареної яловичини залежить від ступеня жирності м'яса. Для дієтичного раціону ідеально підійде нежирна яловичина, яку готують у бульйоні з додаванням лаврового листа. Спортсмени та люди, яким потрібне швидке відновлення сил, можуть вживати жирну відварену яловичину. Таке м'ясо можна готувати в підсоленому бульйоні з додаванням цибулі, спецій, кореня селери та інших овочів. Додаткові інгредієнти та прянощі надають готовій страві незвичайних смакових ноток.
Як гарнір до вареної яловичини добре підходить відварений рис, запечені овочі або картопляне пюре. М'ясо має відмінний смак у гарячому та холодному вигляді, тому може використовуватися для приготування салатів та оригінальних м'ясних закусок. У поєднанні з іншими інгредієнтами кількість калорій у відвареній яловичині може збільшуватися. Цей факт необхідно враховувати людям, які мають схильність до повноти та хочуть уникнути проблем із зайвою вагою.