Сир кисломолочний 9% - калорійність
Хімічний склад і калорійність кисломолочного сиру 9 %
Сировиною для виробництва натурального 9 відсоткового кисломолочного сиру виступає високоякісне цільне коров'яче молоко. У процесі скисання воно змінює консистенцію, розділяючись на сироватку і тверді частинки. Відокремлюючи від отриманої маси сироватку, отримують помірно в'язку зернисту масу білого кольору. Це і є кисломолочний сир. Він має нейтральний, але приємний смак і характерний аромат.
Скільки калорій у 9 відсотковому кисломолочному сирі? У 100 г продукту міститься 159 ккал, майже 17 г білків, 9 г жирів і 2 г вуглеводів. У промислових масштабах для прискореного сквашування молока і виробництва сиру у вихідну сировину додають закваску і сичужний фермент. Кисломолочний сир 9% жирності містить натуральний білок, який чудово засвоюється організмом людини. У складі продукту також присутні вітаміни A, B1, B2, C, D, E, PP. Якісний сир також містить високий відсоток бета-каротину, виступає багатим джерелом кальцію, фосфору, селену та інших корисних хімічних сполук.
Корисні та шкідливі властивості
Знаючи, скільки калорій у кисломолочному сирі 9%, можна легко розрахувати розмір допустимої порції продукту, яка не завдасть шкоди фігурі. Сир допомагає зміцнити кістки, тому його рекомендується вводити в раціон у період відновлення після травм опорно-рухового апарату і переломів. Продукт містить хімічні сполуки, які благотворно впливають на стан шкіри, волосся і зубів. А білок у складі продукту необхідний для нарощування м'язів і є ключовим будівельним матеріалом для всіх тканин в організмі.
Кисломолочний сир корисно додавати в раціон під час розумових і фізичних навантажень. Він благотворно впливає на роботу серця і всієї кровоносної системи. Регулярне вживання сиру допомагає запобігти атеросклерозу та хворобам печінки. Молочнокислі бактерії, які присутні в сирі, нормалізують мікрофлору кишківника, стимулюючи травлення. А вітаміни та мінерали в складі продукту беруть участь у процесі синтезу гемоглобіну, допомагаючи боротися з анемією.
Калорійність кисломолочного сиру 9 % жирності порівняно невелика, але під час схуднення рекомендується замінити цей продукт знежиреним сиром з меншою енергетичною цінністю. Сир протипоказаний у разі індивідуальної непереносимості молочного білка. У разі вживання зіпсованого продукту виникає серйозне харчове отруєння, тому вибираючи кисломолочний сир, важливо завжди дивитися на дату його виробництва.
Використання 9 відсоткового кисломолочного сиру в кулінарії
Сир 9% жирності, калорійність якого порівняно невелика, може бути повноцінним самостійним сніданком. Його змішують із цукром і медом, додаючи за смаком свіжі ягоди, скибочки фруктів або сухофрукти. Такі ласощі підходять навіть для дитячого раціону, забезпечуючи організм, що росте, корисними сполуками і мінералами. Для поживного і смачного перекусу підійде кисломолочний сир, змішаний зі свіжою зеленню і часником. Його можна їсти просто так, намазувати на скибочку хліба, використовувати для наповнення тарталеток або як інгредієнт для різних холодних закусок.
Кисломолочний сир виступає основним інгредієнтом для сирників і солодких запіканок. Продукт додають у начинку до вареників, млинців, рулетів і пирогів. Він часто виступає як добавка до тіста і крему в кондитерському мистецтві. Харчова цінність таких ласощів буде вищою, оскільки, крім калорій кисломолочного сиру 9%, у них присутні й інші інгредієнти, що мають свою енергетичну цінність.