Том Ям - калорійність
Хімічний склад і калорійність супу Том Ям
Однією з найвідоміших страв тайської кухні є суп Том Ям. Страва має насичений гострий смак, а з її приготуванням може впоратися навіть кулінар-початківець. В оригінальному рецепті крім ключових інгредієнтів використовується каффір-лайм і корінь галангала. Ці продукти популярні в Таїланді, але в інших регіонах зустрічаються рідко, тому їх можна замінити коренем імбиру і цедрою лайма.
Скільки калорій у Том Ямі? У 100 міститься близько 127 ккал, приблизно по 8 г білків і жирів і майже 5 г вуглеводів. Енергетична цінність страви повністю залежить від того, які саме продукти використовувалися для її приготування. Традиційно Том Ям готується з королівськими креветками, але іноді в суп додають морські гребінці. Також можуть використовуватися помідори і готовий соус Том Ям, яких немає в класичному рецепті.
У невеликій тарілці супу Том Ям калорій буде не менше 300, оскільки обсяг такої ємності становить близько 250 мл. Страва містить клітковину, вітамін А і цінні для організму людини амінокислоти. У складі супу також присутні мінеральні сполуки - кальцій, магній, натрій, фосфор, залізо. Том Ям виступає джерелом фолієвої кислоти.
Корисні властивості та шкода супу Том Ям
Калорійність супу Том Ям помірна, але при цьому страва має насичений смак і безліч корисних властивостей. Така страва добре зміцнює імунітет і допомагає в лікуванні кашлю, сприяючи виведенню мокротиння. Том Ям має протизапальні властивості, підвищує рівень гемоглобіну в крові та запобігає авітамінозу.
У супі присутні сполуки, які виводять з організму шлаки і шкідливий холестерин, благотворно впливають на роботу нирок. У помірних кількостях Том Ям корисно їсти під час дієти - страва насичує організм енергією, надовго втамовує відчуття голоду і прискорює спалювання жирових відкладень.
У супі Том Ям калорій не дуже багато, але зловживати ним не рекомендується. Страва протипоказана в разі індивідуальної непереносимості морепродуктів, імбиру або перцю чилі. Том Ям має гострий смак, тому його не можна їсти в разі запальних захворювань шлунка і хронічних хвороб серця. Не рекомендується вводити такий суп у раціон жінкам під час вагітності та під час годування дитини грудьми.
Рекомендації з приготування Том Яма
Суп Том Ям, калорійність якого залежить від доданих до нього інгредієнтів, традиційно готується на курячому або рибному бульйоні. За класичним рецептом до складу обов'язково входять креветки, кокосове молоко, соєвий соус, гриби, лемонграс і гострі спеції.
Для приготування супу необхідно очистити креветки від голів, хвостів і панцира - всі ці частини закладають у киплячу воду і варять 15-20 хвилин. Поки готується рибний бульйон, займаються підготовкою інших інгредієнтів. Очищену цибулю і кілька часточок часнику дрібно нарізають ножем. Перець чилі очищають від насіння і нарізають півкільцями. На дрібній тертці натирають цедру лайма. Гриби промивають у проточній воді та ріжуть довільними скибочками.
Цибулю, часник і шматочки чилі обсмажують на розігрітій рослинній олії на сильному вогні. Суміш потрібно постійно помішувати. Отриману зажарку перебивають у блендері до однорідної консистенції, додавши трохи води. Зварений бульйон проціджують через сито, відокремлюючи від нього панцирі та голови креветок. Потім бульйон знову заливають у каструлю, додають цибулево-часникову суміш, цедру лайма, лемонграс і нарізаний тонкими пластинками імбир. Суміш доводять до кипіння, а потім варять суп на середньому вогні близько 10 хвилин.
Після цього в каструлю з супом додають шматочки грибів і соєвий соус. Страву доводять до смаку, додаючи необхідну кількість солі. Через кілька хвилин додають очищені креветки та свіжовичавлений сік лайма. Суп варять на невеликому вогні ще кілька хвилин, а потім додають до нього дрібно посічену кінзу і прибирають каструлю з плити. Том Ям подають гарячим. Вживаючи такий суп на обід, важливо враховувати, скільки калорій у Том Ямі, щоб правильно визначити розмір порції готової страви.