Сосиска в тісті - калорійність
Хімічний склад і калорійність сосисок у тісті
Апетитні сосиски в тісті є популярним варіантом ситного перекусу, швидко викликаючи відчуття насичення. Приготувати їх зможе навіть кулінар-початківець, оскільки замість домашнього тіста можна використовувати заморожений магазинний продукт. Основним інгредієнтом таких ласощів виступає сосиска, яку можна використовувати в сирому вигляді або попередньо відварити. До складу страви також входять курячі яйця та пшеничне борошно.
Скільки калорій у сосисці в тісті? Цей показник безпосередньо залежить від того, який вид тіста використовувався для приготування страви. Найчастіше сосиски загортають у дріжджове або листкове тісто. У першому випадку енергетична цінність продукту буде близько 337 ккал на 100 г. У зазначеній порції страви міститься понад 8 г білка, майже 24 г жирів і приблизно 23 г вуглеводів. Сосиски в дріжджовому тісті виступають джерелом фолієвої кислоти та біологічно активних речовин, які входять до складу хлібопекарських дріжджів.
Для сосиски в листковому тісті калорійність буде меншою і становитиме близько 300 ккал на 100 г. У порції зазначеного розміру міститься понад 9 г білка, до 22 г жирів і майже 17 г вуглеводів. Сосиски в тісті містять вітаміни та жирні кислоти, які присутні в хімічному складі яєць. Для приготування страви зазвичай використовується пшеничне борошно, яке виступає цінним джерелом клітковини та вітамінів групи В
Корисні властивості та шкода сосиски в тісті
Калорійність сосиски в тісті досить висока, тому така страва може бути самостійним ситним перекусом між основними прийомами їжі. Сосиски в тісті зручно брати з собою на роботу, в дорогу. Їх корисно їсти в разі нестачі в організмі білків і жирів тваринного походження. Сосиски в тісті швидко втамовують голод, даючи організму необхідний заряд енергії, допомагають відновити сили після виснажливих фізичних навантажень.
Тим, хто стежить за своєю фігурою, рекомендується вживати в їжу сосиску в листковому тісті, калорійність якої нижча. Але навіть такі ласощі мають низку протипоказань. Страва містить глютен, тому її не можна вводити в раціон людей з індивідуальною непереносимістю цього компонента. Не варто зловживати сосисками в тісті, оскільки вони досить важко перетравлюються в шлунку. У великих кількостях продукт здатний викликати відчуття тяжкості та проблеми з травленням.
Рекомендації з приготування сосисок у тісті
Для приготування страви можна використовувати заморожене дріжджове або листкове тісто. Його розморожують при кімнатній температурі, розгортають качалкою і нарізають невеликими тонкими смужками. Сосиски очищають від плівки й акуратно загортають у тісто, накручуючи його внахлест по спіралі. Після цього вироби викладають на деко, застелене пергаментом для випічки. Щоб надати готовій страві рум'яної скоринки, поверхню тіста можна змастити сирим курячим яйцем. Якщо використовувати для цієї мети тільки білок курячого яйця, то готові вироби вийдуть світлими, але набудуть хрусткої скоринки.
Сосиски в тісті запікають у розігрітій духовці протягом 10-15 хвилин за температури 180°С. Страву рекомендується їсти гарячою. Іноді сосиски в тісті подають разом із різними соусами, заправляють майонезом. Це дає змогу надати готовій страві пікантних смакових ноток, але збільшує її харчову цінність. Щоб уникнути негативних наслідків для фігури, під час вживання таких ласощів важливо враховувати, скільки калорій у сосисці в тісті та в інших компонентах страви.