Курка варена - калорійність
Хімічний склад і калорійність вареної курки
Ніжне куряче м'ясо має насичений склад і цінні смакові характеристики, тому входить у повсякденне меню багатьох людей. Найпростіше відварити сире м'ясо в киплячій воді до готовності. За такого способу кулінарної обробки м'ясо набуває м'якої соковитої структури та світлого кольору з легким рожевим відтінком. Відварна курка має порівняно нейтральний смак і легкий приємний аромат.
Скільки калорій у відвареній курці? У 100 г порції м'яса міститься 170 ккал, близько 25 г білків і понад 7 г жирів. У вареній курці немає вуглеводів, але багато високоякісного білка тваринного походження і незамінних жирних амінокислот. Продукт містить вітаміни групи В, а також вітамін РР. Відварна курка є справжньою скарбницею кальцію, калію, заліза, натрію та інших мінеральних сполук.
Корисні властивості та шкода відвареної курки
Відварна курка, калорійність якої мінімальна, має велику кількість корисних для людини властивостей. Продукт незамінний для раціону людей, які активно займаються спортом, прискорюючи ріст м'язів і забезпечуючи швидке відновлення організму після тренувань. Регулярне вживання вареної курки дає змогу підтримувати організм у тонусі, додає бадьорості та покращує настрій.
У відвареному курячому м'ясі присутні елементи, які благотворно впливають на роботу нервової системи. Такий продукт корисно їсти для лікування і профілактики безсоння, у разі нервових розладів і регулярних стресів. Варена курка рекомендується до вживання для нормалізації травлення і містить речовини, які беруть участь у процесах кровотворення. Відварене куряче м'ясо корисно вводити у свій раціон для поліпшення стану шкіри. Продукт сприяє зміцненню волосся і кісток скелета.
Незважаючи на невисоку калорійність вареної курки, зловживати таким продуктом не рекомендується. У деяких випадках продукт може викликати алергію, тому його з обережністю вводять у раціон маленьких дітей і людей із підвищеною схильністю до алергії. У великих кількостях відварна курка здатна спровокувати підвищення рівня холестерину в крові.
Варена курка в схудненні
Знаючи, скільки калорій у вареній курці, можна без побоювання вводити її в повсякденне меню під час дієт і розвантажувальних днів. Маючи багатий вітамінно-мінеральний склад, м'ясо виступає для організму джерелом корисних сполук, які складно отримати з обмеженого дієтичного раціону. Під час схуднення рекомендується варити курку без шкіри, уникаючи додавання солі та спецій. Відварене м'ясо дає змогу швидко втамувати відчуття голоду, добре поєднується зі свіжими овочами та іншими продуктами дієтичного меню.
Використання вареної курки в кулінарії
Варена курка, калорії якої не здатні завдати шкоди фігурі, виступає популярним інгредієнтом багатьох страв. Тушку рекомендується варити цілком, попередньо очистивши її від шкіри та жиру. Курку заливають водою і ставлять на середній вогонь. Час приготування м'яса залежить від того, яка курка використовується. Домашню птицю потрібно варити щонайменше годину доти, доки м'ясо не стане м'яким. Магазинна курка менш жорстка, тому потребує менше часу на приготування.
Під час варіння м'яса на поверхні бульйону утворюється пінка, яку потрібно знімати шумівкою. Сіль і спеції рекомендується додавати за 10-15 хвилин до готовності курки. Відварене м'ясо можна їсти як самостійну страву, подаючи на гарнір рис або картопляне пюре.
Відварене куряче м'ясо часто входить до складу овочевих і грибних салатів, холодних закусок. Варену курку подрібнюють ножем і використовують у ролі начинки для млинців, несолодких пирогів, піци. М'ясо можна додавати в супи і перші страви, використовувати для приготування сендвічів і бутербродів. Володіючи легким смаком, відварна курка чудово поєднується зі свіжою зеленню, грибами, овочами та пікантними соусами. Але, поєднуючи м'ясо з іншими інгредієнтами, важливо враховувати скільки калорій у курці вареній та інших компонентах страви.