Хімічний склад і калорійність чорного чаю з цукром
Чорний чай є одним із найпопулярніших безалкогольних напоїв. Його часто п'ють за сніданком, обідом або між основними прийомами їжі. Залежно від сорту чаю його смак може мати різні відтінки терпкості або гіркуватості. Щоб надати напою солодкості, в нього додають цукор. У невеликих кількостях цей компонент дає змогу підкреслити багатий смак і аромат чаю. Але додавати в чашку забагато цукру не варто, оскільки зайва солодкість заглушає природний смак напою, що може нашкодити фігурі.
Калорійність чаю з цукром залежить від того, скільки цукру було додано в напій. Чорний чай без цукру містить не більше 5 ккал на 100 мл. В одній чайній ложці цукру приблизно 30 ккал. Якщо додати в чашку чорного чаю об'ємом 200 мл одну чайну ложку цукру, то підсумкова харчова цінність напою складе близько 40 ккал. При цьому готовий чай буде злегка солодкуватим. З кожною додатковою ложкою цукру енергетична цінність напою збільшуватиметься ще на 30 ккал. У 100 мл солодкого чаю майже немає білків і жирів, а вуглеводів міститься до 5 г. Їх джерелом виступає цукор, який сам по собі є швидким вуглеводом і миттєво засвоюється організмом.
Склянка чаю з цукром, калорійність якого можна варіювати на свій розсуд, є джерелом кофеїну. Цей елемент міститься в сухому листі чаю, але його концентрація не настільки велика, як у зернах кави. У складі чорного чаю з цукром є невелика кількість калію, натрію. Напій також виступає джерелом моно- і дисахаридів, містить глюкозу.
Корисні властивості та шкода чорного чаю з цукром
Гарячий солодкий чай, калорійність якого порівняно невелика при використанні однієї чайної ложки цукру, має безліч корисних властивостей. Напій містить глюкозу, яка, потрапляючи до організму, збагачує його енергією і викликає відчуття бадьорості. Чашка чаю з цукром допоможе позбутися головного болю, покращує настрій. Такий напій рекомендується пити в разі розумових навантажень, оскільки він покращує роботу головного мозку. Солодкий чай добре допомагає боротися зі стресовими ситуаціями, запобігаючи розвитку депресії.
Чорний чай із цукром, калорійність якого не здатна завдати істотної шкоди фігурі, може стати чудовим способом втамувати голод. Такий напій можна пити між основними прийомами їжі. Гарячий солодкий чай має зігрівальний ефект, тому його приємно пити після прогулянки на свіжому повітрі в холодну пору року. У спекотну погоду чай із цукром можна вживати охолодженим. Він чудово втамовує спрагу, приємно освіжає, бадьорить. При цьому для профілактики зневоднення варто пити і звичайну воду.
Попри порівняно невелику калорійність чай із цукром потрібно пити помірними порціями. Цукор у складі напою негативно впливає на фігуру, а у великих кількостях може призвести до розвитку цукрового діабету. Людям із зайвою вагою рекомендується пити чорний чай без добавок. Велика кількість чаю з цукром підвищує рівень холестерину в крові, порушує обмін речовин. Такий напій руйнує зубну емаль, тому після його вживання рекомендується прополоскати ротову порожнину чистою водою.
Рекомендації з приготування чорного чаю з цукром
Правильно приготувати чай чорний із цукром, калорійність якого не завдасть шкоди фігурі, може будь-яка людина. Для приготування напою найкраще підходить джерельна або артезіанська вода, але в побутових умовах можна використовувати відфільтровану. Чай краще заварювати в спеціальному заварювальному чайнику, а потім розливати по чашках, проціджуючи через ситечко.
Воду кип'ятять і злегка обполіскують окропом чайник для заварювання. Потім у нього засипають суху чайну суміш. Для однієї чашки напою достатньо чайної ложки листя. Якщо хочеться отримати міцніший чай, можна використовувати дві чайні ложки листя. Суху чайну суміш заливають окропом. Після цього чайник для заварювання накривають кришкою і залишають на 5-10 хвилин. Цей час необхідний для того, щоб чайне листя віддало напою повний букет смаків і ароматів.
Коли чай завариться, його розливають по чашках. Цукор додають за смаком. Щоб не втрачати смаки та аромати напою, в нього рекомендується класти не більше однієї чайної ложки цукру. Така кількість дасть чаю приємну солодкість, зберігаючи його унікальну терпкість. Калорійність солодкого чаю безпосередньо залежить від того, скільки цукру в нього додати. Замість цукру можна використовувати цукрозамінники, натуральний мед . При цьому для розрахунку енергетичної цінності напою враховують калорійність додаткових інгредієнтів.


