Сир Голландський - калорійність
Хімічний склад і калорійність сиру Голландського
Смачний і помірно щільний голландський сир належить до категорії твердих сирів і є популярним продуктом повсякденного раціону багатьох людей. Він вирізняється приємним кислуватим смаком із гострими нотками та легкою гіркуватістю. Продукт являє собою пружну, але ламку масу жовтого кольору з помірною щільністю. На її зрізі помітні невеликі отвори різної форми. Зовні голландський сир вкритий тонкою жовтою шкіркою.
Продукт виготовляється з натурального коров'ячого молока, що пройшло процес пастеризації. Головними інгредієнтами також виступають закваска, хлористий кальцій і сіль. Хімічний склад готового виробу залежить від того, які саме інгредієнти використовувалися під час виробництва. У голландському сирі присутні вітаміни групи B, а також жирні кислоти. Продукт є джерелом кальцію, заліза та натрію.
Калорійність голландського сиру досить висока. У 100 г продукту міститься 352 ккал, 26 г білків і майже 27 г жирів. У голландському сирі немає вуглеводів, але багато фолієвої кислоти і натурального білка, який відмінно засвоюється організмом людини.
Корисні та шкідливі властивості
Незважаючи на високу калорійність сиру Голландського, він має низку корисних для організму людини властивостей. Продукт варто вводити в меню для зміцнення кісток, зубної емалі. Білок, що міститься в голландському сирі, виступає будівельним матеріалом для всіх клітин, м'язів і тканин в організмі. Регулярне вживання сиру покращує зовнішній вигляд шкіри та нігтів, допомагає позбутися безсоння.
Голландський сир, калорійність якого досить висока, не варто їсти за наявності зайвої ваги. Молочний білок у складі продукту здатний викликати алергію у людей з непереносимістю цієї речовини. Людям із захворюваннями шлунка слід з обережністю вводити голландський сир у свій раціон, оскільки він може погіршити перебіг хвороб. Продукт не рекомендується їсти при хворобах нирок.
Застосування в кулінарії
Маючи відмінні смакові характеристики та високу калорійність, сир Голландський виступає складовим інгредієнтом різних страв і соусів. Продукт чудово поєднується з горіхами та медом, добре плавиться, тому є популярним інгредієнтом для фондю, запечених страв. А бутерброд із чорним хлібом і скибочкою голландського сиру може стати смачним доповненням до сніданку або ситним перекусом.
Шматочки сиру можна їсти як самостійну страву, а також додавати їх у салати, використовувати для приготування холодних закусок. Продукт часто виступає додатковим інгредієнтом для супів. Голландський сир може стати основою для гарячого соусу до пасти. Продукт часто входить до складу начинки для піци. Тертим сиром посипають готові гарячі страви та холодні закуски, відкриті пироги та запіканки. У процесі термічної обробки голландський сир відмінно плавиться, формуючи на готовій страві апетитну рум'яну скоринку.