Грибний суп - калорійність
Хімічний склад та калорійність грибного супу
Поживний і смачний грибний суп має характерний насичений аромат, тому користується великою популярністю серед людей, які люблять перші страви. Для його приготування можна використовувати будь-які їстівні гриби у свіжому або сушеному вигляді, але найчастіше грибний суп готується з печериць. Страва може мати рідку консистенцію або перебиватися в блендері до стану пюре. Ключовими інгредієнтами грибного супу є гриби, овочевий бульйон, цибуля, морква та картопля.
Скільки калорій у грибному супі? У 100 г страви міститься не більше 50 ккал, приблизно 2 г білків, 2,5 г жирів і майже 6 г вуглеводів. Найменша калорійність у страви зі свіжих печериць. Суп із сушених лісових грибів матиме вищу енергетичну цінність. Крім цього, у складі грибного супу присутні цінні амінокислоти та багато вітамінів групи В. Страва також виступає джерелом мінеральних сполук - фосфору, марганцю, калію, цинку, міді та інших речовин.
Корисні властивості та шкода грибного супу
Цінний хімічний склад і невисока калорійність грибного супу роблять його корисним для організму людини. Страва швидко викликає відчуття насичення, тому добре підходить для дієтичного раціону. Регулярне вживання грибного супу зміцнює пам'ять і стимулює роботу головного мозку. Страву корисно вводити в раціон для профілактики атеросклерозу, а також з метою зміцнення стінок кровоносних судин. У складі присутні речовини, що позитивно впливають на стан шкіри та волосся. Грибний суп зміцнює імунітет, допомагаючи організму боротися з вірусами та інфекціями.
Знаючи, скільки калорій у грибному супі, можна не хвилюватися за фігуру під час його вживання. Але для приготування страви важливо вибирати їстівні гриби. При цьому важливо, щоб вони були вирощені в екологічно чистому середовищі, оскільки гриби здатні накопичувати токсини, які спричиняють серйозні отруєння. Не варто їсти грибний суп у великих кількостях - це може спричинити проблеми з органами травлення. Страву також не рекомендується вводити в раціон дітей молодше 14 років.
Рекомендації з приготування грибного супу
Самостійно приготувати простий грибний суп, калорії якого точно не завдадуть шкоди фігурі, може навіть кухар-початківець. Для цього потрібно промити й почистити гриби, а потім нарізати їх невеликими шматочками. У разі використання сушених грибів їх потрібно попередньо замочити у воді. У каструлю з киплячою водою опускають скибочки очищеної картоплі, а потім додають нарізані гриби, сіль і спеції. Замість звичайної води можна використовувати м'ясний або овочевий бульйон, але в такому разі енергетична цінність готової страви буде вищою. Окремо на сковорідці роблять засмажку з цибулі та моркви з додаванням олії. Отриману суміш із моркви та цибулі додають у каструлю з супом і варять його до готовності всіх інгредієнтів.
Для приготування грибного супу-пюре дрібно нарізані свіжі гриби злегка обсмажують на сковороді з вершковим маслом і борошном. Після цього до них додають бульйон і тушкують отриману суміш на повільному вогні до готовності. Перед подачею грибний суп перебивають у блендері з додаванням вершків до однорідної консистенції.
При додаванні будь-яких додаткових інгредієнтів кількість калорій у грибному супі збільшується. Щоб розрахувати підсумкову харчову цінність страви, потрібно враховувати калорійність усіх її інгредієнтів.