Макарони з сиром - калорійність
Хімічний склад і калорійність макаронів із сиром
Макаронні вироби вирізняються легкістю в приготуванні, але самі по собі не мають яскраво вираженого смаку. Щоб надати відвареному продукту цікаві смакові нотки, можна використовувати сири різних сортів. Макарони з сиром є популярною стравою щоденного раціону, приготування якої займає мінімум часу.
Калорійність макаронів із сиром залежить від того, які сорти макаронних виробів і сиру використовуються. Найменшою енергетичною цінністю володіє страва, приготована з сиру і макаронів твердих сортів. У середньому, в 100 г страви може міститися від 170 до 300 ккал, близько 11 г білків, близько 5 г жирів і до 60 г вуглеводів.
Макаронні вироби містять багато клітковини, яка залишається в продукті навіть після його термічної обробки. Макарони з сиром виступають цінним джерелом складних вуглеводів, амінокислот і жирів. Макаронні вироби, виготовлені з твердих сортів пшениці, мають у складі вітаміни групи B і PP, а також марганець, кальцій, залізо та інші мінерали.
Корисні та шкідливі властивості
Маючи досить високу калорійність, макарони з сиром здатні швидко вгамувати відчуття голоду. Регулярне вживання такої страви допомагає очистити кишківник від токсинів і благотворно впливає на роботу серцево-судинної системи, даючи змогу запобігти розвитку багатьох хвороб. Додаючи в меню макарони з сиром, можна позбутися безсоння.
Макарони з сиром можна їсти спортсменам. Вуглеводи, які містяться в такій страві, не підвищують рівень цукру в крові, але надовго викликають відчуття ситості. Макарони з сиром покращують настрій, надають організму заряд бадьорості та підвищують працездатність. Але вживати їх потрібно в помірних кількостях, щоб не створювати підвищене навантаження на систему травлення.
З огляду на високу калорійність макарони з сиром не рекомендовані для раціону людей з ожирінням. Якщо для приготування страви використовувалися макаронні вироби не твердих сортів, то готова страва матиме високий глікемічний індекс, тому її не можна вживати людям із цукровим діабетом.
Рекомендації щодо приготування макаронів із сиром
Макарони з сиром є самостійною повноцінною стравою, яка здатна швидко відновити баланс калорій в організмі. Для приготування цієї страви найчастіше використовуються макарони твердих сортів. Сир можна вибирати будь-якого сорту. Щоб зменшити калорійність макарони з сиром готують без додавання вершкового масла та інших інгредієнтів. Для цього достатньо відварити макаронні вироби в киплячій воді з невеликою кількістю солі, а потім викласти їх на тарілку і посипати тертим пармезаном.
Можна обсмажити готові відварені макарони на сковороді з додаванням соняшникової олії, прянощів і тертого голландського сиру. Але за такого способу приготування калорійність макаронів із сиром збільшиться. Щоб розрахувати енергетичну цінність однієї порції страви, враховують калорійність усіх її складових інгредієнтів.
Справжнім делікатесом є макарони з гарячим соусом із сиру Дор Блю. Для приготування такого соусу необхідно розтопити на сковороді шматочок вершкового масла, а потім викласти сир і розплавити його. Після цього в сковорідку додають трохи борошна і вершків, ретельно перемішуючи всі інгредієнти. Соус готують на повільному вогні протягом кількох хвилин, а потім поливають ним гарячі відварені макарони. Додаючи до страви спеції та пряні трави, можна надати їй цікавих смакових ноток і пікантної гостроти.