Кава латте - калорійність
Хімічний склад і калорійність кави лате
Для людей, які не люблять міцну каву, був створений окремий вид цього напою під назвою лате. Він готується з кавових зерен арабіки або робусти з додаванням води і молока, збитого в пишну білу пінку. Використовуючи спеціальні трафарети і свою майстерність, бариста може робити на поверхні цієї пінки різні малюнки. Латте вирізняється м'якшим кавовим смаком з виразним молочним присмаком і виділяє приємний аромат.
Скільки калорій у лате? Цей показник залежить від жирності молока, доданого в напій, і в середньому становить близько 40 ккал на 100 г. У зазначеній порції міститься 2 г білків, трохи більше 2 г жирів і близько 3 г вуглеводів. Якщо готувати лате з додаванням цукру або інших інгредієнтів, то енергетична цінність такого напою буде вищою.
Незважаючи на невисоку калорійність, лате містить багато цінних хімічних сполук. У його складі присутні вітаміни A, B і PP, а також холін. У лате є залізо, натрій, кальцій, фосфор та інші мінерали.
Корисні властивості та шкода лате
Кава лате, калорійність якої невелика, має не тільки приємний смак, а й приносить користь організму. Продукт містить кофеїн, який дає організму заряд бадьорості та енергії, покращуючи настрій. Регулярне вживання лате благотворно впливає на роботу головного мозку, зміцнює пам'ять, нормалізує травлення і знижує ризик розвитку злоякісних пухлин. Такий напій корисно пити для зниження кислотності шлунка і з метою зміцнення кісток скелета.
Незважаючи на вітамінний склад і порівняно невелику калорійність лате, зловживати таким напоєм не слід. Продукт може викликати алергію у людей з індивідуальною непереносимістю лактози та протипоказаний при підвищеному тиску. Щоб калорії лате не відкладалися в зайву вагу, рекомендується пити напій у першій половині дня, відмовившись від додавання цукру.
Рекомендації з приготування кави лате
Такий напій легко приготувати самостійно, навіть не маючи спеціальних навичок. Спочатку необхідно зварити звичайну чорну каву. Для приготування напою рекомендується брати фільтровану воду, яка не містить домішок. Окремо на плиті підігрівають молоко - його жирність має бути не менше 2%. Підігріте молоко збивають до утворення пишної пінки, а потім повільно вливають його в каву. У готовому напої добре помітний світлий шар і темніший кавовий шар, а на поверхні зберігається висока біла пінка.
Багато людей п'ють лате з автомата, калорійність у такого напою така сама, як у кави, приготованої власними руками. Але під час приготування лате в домашніх умовах є можливість використовувати різні добавки - цукор, корицю, ваніль або карамель. Енергетична цінність такого напою буде вищою, тому під час його вживання важливо враховувати калорійність усіх складових компонентів.