Індичка - калорійність
Хімічний склад та калорійність індички¨
М'ясо індички є цінним харчовим продуктом, оскільки має приємний смак і містить натуральний білок тваринного походження. Продукт має щільну однорідну структуру. Колір м'яса для різних частин тушки може змінюватись від блідо-рожевого до більш темного. Свіжа індичка виділяє характерний легкий аромат м'яса.
Продукт є цінним джерелом вітамінів та мінеральних речовин, необхідних організму людини. Енергетична цінність індички невисока, але в м'ясі є вітаміни групи В, а також амінокислоти. Індичка містить триптофан, аргінінову кислоту та селен. За вмістом натурального протеїну продукт перевершує м'ясо кролика та курки, але при цьому має менше жирів та вуглеводів.
Скільки калорій у 100 г індички? Цей показник буде різним для різних частин тушки. Найменшу калорійність має грудка птиці. У 100 г такого продукту міститься всього 84 ккал, 19 г білка та менше 1 г жирів та вуглеводів. Калорійність інших частин тушки може становити 195-200 ккал на 100 г продукту. У зазначеній порції м'яса при цьому міститься понад 20 г білка, близько 12 г жирів та майже 1 г вуглеводів.
Користь і шкода індички
Порівняно невелика кількість калорій в індичці та високий відсоток легкозасвоюваного протеїну у складі продукту роблять його незамінним для бодібілдерів та людей, які займаються спортом. Білок, який міститься в м'ясі, необхідний для формування м'язів, виступає в ролі будівельного матеріалу для всіх клітин і тканин організму. М'ясо індички дає організму енергію, необхідну всім процесів життєдіяльності, покращує самопочуття.
Регулярне вживання індички в їжу благотворно впливає на нервову систему та допомагає нормалізувати гормональний фон. Індичку рекомендується включати до раціону для профілактики порушень у роботі травної системи. У м'ясі є компоненти, які стимулюють метаболізм і прискорюють розщеплення їжі в шлунку. Додавання м'яса індички до раціону дозволяє зменшити кількість холестерину в організмі. Продукт допомагає знизити ризик розвитку тромбозу, запобігаючи утворенню нальоту холестерину на внутрішній частині стінок кровоносних судин.
Люди, які мають надмірну вагу, повинні рахувати скільки калорій в індичці, віддаючи перевагу стравам з грудки птиці. Не рекомендується їсти індичку при нирковій недостатності, оскільки високий відсоток білка у складі м'яса може збільшити перебіг захворювання.
Використання індички для схуднення
Продукт рекомендується додавати у свій раціон під час дієт та розвантажувальних днів. При цьому зазвичай використовується грудка птиці, в якій міститься мінімум жирів. Бодібілдери, які бажають позбутися жирових відкладень без втрати м'язів, також вводять у своє меню м'ясо індички, калорійність якого невисока. Під час схуднення найкраще їсти грудку індички, яка була відварена на пару або приготовлена на грилі. При цьому краще відмовитися від солі та спецій, оскільки вони підвищують харчову цінність готової страви.
Застосування індички у кулінарії
М'ясо індички має відмінні смакові характеристики, тому його смажать, запікають, тушкують, готують на грилі або відварюють на пару. Продукт добре поєднується з різними спеціями, грибами та твердим сиром. На гарнір до м'яса індички можна подати картопляне пюре з вершковим маслом 82% або відвареним рисом.
Невисока калорійність індички дозволяє використовувати м'ясо для приготування дієтичних страв. Продукт можна відварювати разом із брокколі на пару, відмовившись від солі та спецій. Така страва допоможе отримати необхідний організму білок та підвищити ефективність схуднення.
Ніжну грудку індички часто використовують для приготування фаршу та начинки для несолодкої випічки, млинців. З фаршу роблять котлети та тефтелі, а також пельмені та чебуреки. Відварене м'ясо індички може бути інгредієнтом для салатів, холодних і гарячих м'ясних закусок. Різні частини тушки птиці використовуються для приготування других страв та супів. Тушку індички запікають у духовці цілком, натираючи її спеціями - таку страву часто готують на святковий стіл.