Зелений борщ - калорійність
Зелений борщ – це різновид супу, в складі якого зазвичай: м’ясо, картопля, морква, цибуля, різна зелень (петрушка, зелена цибуля, інколи кропива), а також обов’язкові інгредієнти – щавель та варене яйце. Від виду м’яса і методу приготування (чи є в ньому так-звана «засмажка») залежить калорійність зеленого борщу.
Що стосується користі, то завдяки зелені, овочам і м’ясу, в супі багато вітамінів і мінералів, особливо заліза і вітаміну В12. Також він багатий на амінокислоти, завдяки білкам з м’яса та яйця.
Зелений борщ: калорійність
Якщо готувати за нормами здорового харчування, то на 100 г супу буде всього 39 ккал. Мається на увазі, суп з нежирного м’яса (наприклад, телятини чи птиці), з вареними овочами без попереднього обсмажування, без додавання олії чи масла.
Чи можна вживати зелений борщ під час схуднення?
Якщо він приготовлений в дієтичному варіанті, то так. Проте, калорійність може вирости до 100 ккал на 100 г, якщо використати свинину, а моркву з цибулею засмажувати на олії.
В такому випадку, хоч борщ зелений калорійність матиме відносно помірну (адже на порцію вийде лише 300 ккал), проте кількість жирів і холестерину в страві буде надмірна. Від такого варіанту зеленого борщу під час схуднення краще відмовитись.
Шкода зеленого борщу
Не слід вживати його при загостренні хвороб жовчного міхура чи інших органів травлення, а також при порушеній роботі нирок і камінні в них. Адже в борщі містяться кислоти з зеленні (особливо, щавлева), які будуть погіршувати вищезазначені стани.
♨ Оригінальні рецепти зеленого борщу:
• вегетаріанський з додаванням зеленого зеленого горошку, спаржевої квасолі і кореня селери;
• приготувати суп і в готовий додати запечене м’ясо кролика;
• з додаванням м’яса качки на кістці, свіжого базиліку і шпинату.