Запіканка сирна - калорійність
Хімічний склад і калорійність сирної запіканки
Однією з найпопулярніших страв, які підходять для раціону дорослих і дітей є сирна запіканка. Її ключовим інгредієнтом виступає свіжий сир, який змішують з яйцями, цукром і борошном або манною крупою. У запіканку також можна додавати сухофрукти, свіжі ягоди та інші інгредієнти. Отриману масу запікають у духовці. Готова страва має рум'яну скоринку та ніжну, повітряну консистенцію. Сирна запіканка має приємний солодкий смак із легкою кислинкою і виділяє приємний аромат.
Скільки калорій у сирній запіканці? Енергетична цінність 100 г страви, приготованої за класичним рецептом, становить близько 168 ккал. У зазначеній порції міститься майже 18 г натурального легкозасвоюваного білка, понад 4 г жирів і приблизно 14 г вуглеводів. Крім цього, у складі сирної запіканки присутні вітаміни групи В і цінні мінеральні речовини, серед яких переважає кальцій.
Користь і шкода сирної запіканки
Калорійність сирної запіканки залежить від того, які продукти використовувалися для її приготування, а готова страва має низку корисних для організму людини властивостей. Сирну запіканку рекомендується вводити в раціон у разі дефіциту кальцію, а також дітям і літнім людям. Вживання такої страви дає змогу зміцнити кістки та зуби, нормалізує травлення. У запіканці багато високоякісного білка тваринного походження, який виконує роль будівельного матеріалу для м'язів і всіх тканин організму.
Незважаючи на низку корисних властивостей, вживати сирну запіканку потрібно в помірних кількостях. Така страва протипоказана за наявності алергії на лактозу або глютен. Страву не рекомендується вводити в раціон людям із проблемами зайвої ваги. Але знаючи, скільки калорій у сирній запіканці, можна визначити розмір порції, яка не зашкодить фігурі.
Рекомендації з приготування сирної запіканки
Щоб готова страва вийшла смачною і мала ніжну консистенцію, рекомендується використовувати жирний дрібнозернистий сир. Його можна протерти через сито, а потім додати цукор і яйця, ретельно перемішуючи отриману масу до однорідної консистенції. В останню чергу додають борошно або манну крупу, а також родзинки, курагу та інші сухофрукти. Отриману масу викладають у форму і запікають у духовці до утворення апетитної коричневої скоринки.
Сирну запіканку рекомендується їсти гарячою, але вона зберігає свій приємний смак навіть у холодному вигляді. Як соус можна використовувати звичайну сметану, густе варення або джем. Сирна запіканка добре поєднується зі свіжими ягодами та фруктами. Виключивши цукор і додавши до сиру овочі, можна отримати несолодку запіканку. У таку страву також додають крупи та макаронні вироби. Розраховуючи енергетичну цінність готової сирної запіканки, калорії потрібно рахувати у всіх інгредієнтах, які входять до складу страви.