Свинина смажена - калорійність
Хімічний склад і калорійність смаженої свинини
Свинина завоювала величезну популярність у всьому світі, а готувати її можна різними способами. Особливо смачним і поживним виходить смажене м'ясо, що має апетитну золотисту скоринку та неповторний аромат. Для смаження обирають різні фрагменти туші, а процес приготування може проходити на пательні, відкритому вогні або в духовці. Правильно приготована смажена свинина виходить соковитою і ніжною, маючи насичений смак.
Скільки калорій у смаженій свинині? Цей показник залежить від того, з якої частини туші було взято конкретний шматок м'яса. У середньому, в 100 г готової страви міститься близько 490 ккал, 11 г білків, 50 г жирів. У смаженому свинячому м'ясі немає вуглеводів, але присутній високий відсоток амінокислот.
Якщо смажити свинячі реберця, то калорійність таких ласощів складе 320 г на 100 г готової страви. В аналогічній порції свинячої відбивної 350-400 ккал. Харчова цінність страви залежить від віку тварини - що менший цей показник, то менше калорій міститиметься в м'ясі. Найвища енергетична цінність у свинячої піджарки з великою кількістю сала - близько 524 ккал на 100 г страви.
Разом із великою кількістю калорій у смаженій свинині міститься багато вітамінів і незамінних мінералів. Готова страва виступає джерелом вітамінів групи B, містить вітамін PP. Крім цього, в м'ясі є цинк, магній, фосфор та інші мінерали.
Корисні властивості та шкода смаженої свинини
Незважаючи на значну калорійність свинини смаженої, вона має масу корисних властивостей. Страва є джерелом білка тваринного походження, який необхідний організму для формування різних клітин і тканин. Смажена свинина благотворно впливає на зміцнення кісток скелета, роблячи їх більш стійкими до навантажень. Таку страву корисно їсти для підвищення загального тонусу організму і постачання його необхідними макро- і мікроелементами.
Знаючи, скільки калорій у смаженій свинині, можна сміливо рекомендувати таку страву для швидкого відновлення сил після сильних фізичних навантажень. Продукт може входити в раціон спортсменів, оскільки в м'ясі містяться хімічні сполуки, що сприяють нарощуванню м'язів. Однак вживання смаженої свинини в цьому разі має бути помірним і поєднуватися з активними тренуваннями, щоб калорії не переходили в жирові відкладення. Вживання смаженої свинини сприяє очищенню організму від важких металів.
Смажена свинина, калорійність якої дуже висока, не рекомендується людям із надмірною вагою. Таку страву небажано вводити в раціон за наявності проблем із травленням. М'ясо добре засвоюється організмом, але його висока калорійність створює підвищене навантаження на шлунок і серце. Смажена свинина протипоказана за підвищеного рівня холестерину в крові - вона містить багато жирів, які можуть відкладатися на стінках кровоносних судин і спричинити появу тромбів. Продукт протипоказаний і людям із цукровим діабетом. Людям похилого віку також краще відмовитися від вживання такої страви, оскільки вона може спровокувати розвиток різних запальних процесів в організмі.
Рекомендації щодо приготування смаженої свинини
Незважаючи на те, скільки калорій у свинині смаженій, вона є популярною стравою для святкового столу і повсякденного раціону багатьох людей. Для приготування таких ласощів рекомендується брати м'ясо молодої тварини з тонкими волокнами і помірною щільністю. Після термічної обробки такий продукт буде м'яким і найсмачнішим.
Перед обсмажуванням свіже м'ясо нарізають на тонкі шматочки невеликого розміру. Щоб надати свинині м'якості, кожну таку скибочку злегка відбивають молотком і посипають спеціями. Смажений продукт вийде більш соковитим, якщо готувати його в клярі. Для цього в окрему миску розбивають сире куряче яйце і змішують його з невеликою кількістю води, щоб вийшла однорідна маса. Кожну скибочку м'яса опускають у яєчну суміш, а потім обвалюють у борошні або панірувальних сухарях і викладають на розігріту сковороду.
Свинину смажать на середньому вогні до готовності, періодично перевертаючи м'ясо, щоб воно рівномірно просмажилося з усіх боків. Готова страва добре поєднується з різними соусами, свіжими овочами. Іноді перед смаженням м'ясо маринують у спеціях та оливковій олії протягом кількох годин.
Калорійність смаженої свинини можна зменшити, якщо смажити її з мінімальною кількістю рослинної олії в духовці або на грилі. Додаючи до м'яса різні спеції, соуси та додаткові інгредієнти, важливо враховувати їхню харчову цінність, оскільки це впливає на калорійність готової страви.