Сьомга на грилі - калорійність
Хімічний склад і калорії сьомги на грилі
Сьомга відрізняється від інших видів червоної риби особливим ніжним смаком, тому є вишуканим продуктом. Вона належить до сімейства лососевих риб та містить багато корисних для організму людини речовин. Щоб максимально зберегти їх у рибі після термічної обробки, сьомгу часто готують на грилі.
Енергетична цінність сьомги гриль - 230 кілокалорій на 100 г. У цій порції риби міститься понад 20 г білка та близько 14 г жирів. Термічна обробка на грилі дозволяє зберегти у сьомзі майже всі вітаміни групи В, а також вітаміни А, С, D, РР.
Сьомга на грилі, калорійність якої не дуже висока, містить багато корисних мінеральних речовин - фосфор, калій, йод, селен та кальцій. У складі готової страви присутні жирні кислоти Омега-3 та Омега-6, необхідні для нормального перебігу багатьох біохімічних процесів в організмі.
Чим корисна сьомга на грилі?
Приготована на грилі червона риба допомагає прискорити обмін речовин, що ефективно знижує рівень шкідливого холестерину в крові. Сьомга корисна для щитовидної залози та зору. Завдяки високому вмісту вітамінів та мінералів така риба позитивно впливає на нервову систему, стимулює розумову діяльність та покращує пам'ять.
Калорійність сьомги гриль відносно невисока, тому в помірних кількостях її можна їсти навіть на дієті. Риба на грилі є популярною стравою у меню середземноморської дієти. Приготований на грилі стейк сьомги дозволяє забезпечити організм усіма необхідними речовинами та містить невелику кількість кілокалорій.
Поради щодо приготування сьомги на грилі
Перед приготуванням риби на грилі, стейки або філе можна замаринувати в оливковій олії та пряних травах. Але для того, щоб калорійність сьомги на грилі була мінімальною, її готують без додавання солі та спецій. Готова страва добре поєднується з гарніром із рису або свіжих овочів.
На відміну від звичайного смаження на сковороді термічна обробка філе риби на грилі передбачає короткочасний вплив вогню та диму на продукт. Сьомгу рекомендується тримати на грилі протягом 15 хвилин. При такій обробці вона зберігає максимум корисних речовин, набуває насиченого смаку. Риба, приготована на грилі виходить соковитою та ніжною, швидко втамовує почуття голоду.