Шампіньйони (печериці) смажені - калорійність
Хімічний склад і калорійність смажених печериць
Печериці є одним із найпопулярніших видів грибів, які не потребують тривалої термічної обробки та мають насичений грибний смак. Продукт можна вживати у вареному або запеченому вигляді, але найсмачнішими вважаються смажені печериці, які можуть бути самостійною закускою або доповненням до інших страв.
Скільки калорій у смажених печерицях? Цей показник залежить від того, яку олію використовували для смаження. Харчова цінність грибів, приготованих із використанням натуральної рослинної олії без інших добавок, становить близько 41 ккал на 100 г. Якщо смажити печериці з додаванням ріпчастої цибулі або інших продуктів, то калорійність готової страви становитиме від 51 ккал і вище, залежно від харчової цінності складових інгредієнтів.
У 100 г смажених печериць міститься приблизно 3,6 г білків, трохи більше ніж 3 г жирів і майже 3 г вуглеводів. Свіжі гриби є цінним джерелом багатьох вітамінів і мінералів, але під час термічної обробки більшість хімічних сполук руйнуються. Щоб зберегти більше корисних речовин і зменшити харчову цінність смажених печериць, рекомендується запікати їх у духовці без спецій та олії.
Користь і шкода смажених печериць
Свіжі гриби благотворно впливають на роботу серцево-судинної системи, сприяють зміцненню кісток і покращують роботу нирок. Смажені печериці є смачним і поживним продуктом, який незамінний у раціоні вегетаріанців. У складі грибів присутній натуральний рослинний білок, який необхідний організму як альтернатива білку тваринного походження.
Калорійність смажених печериць вища, ніж у свіжих грибів, тому готова страва добре вгамовує відчуття голоду і викликає почуття насичення. Вживаючи смажені гриби, можна забезпечити організм необхідною енергією для процесів життєдіяльності, але важливо дотримуватися норми. У великих кількостях смажені печериці можуть завдати шкоди фігурі та створити підвищене навантаження на систему травлення. Під час схуднення рекомендується замінити смажені гриби на запечені або відварені, оскільки під час обсмажування харчова цінність продукту збільшується завдяки використанню рослинної олії.
Рекомендації з приготування
Саме від використання додаткових інгредієнтів залежить, скільки калорій у смажених печерицях буде в підсумку. Найчастіше гриби смажать із додаванням ріпчастої цибулі та солі. Для цього свіжі печериці чистять, ретельно промивають під проточною водою і ріжуть на шматочки невеликих розмірів. На розігріту пательню наливають трохи соняшникової олії та викладають нарізану півкільцями цибулю. Коли вона набуде золотистого кольору, у сковорідку додають нарізані гриби і смажать їх на невеликому вогні до готовності, періодично помішуючи. Щоб додати страві пікантних смакових ноток, печериці приправляють чорним перцем та іншими спеціями.
Смажені печериці їдять як самостійну страву, а також додають їх у супи та різні салати. Приготовані таким чином гриби можуть слугувати начинкою для млинців, вареників і несолодкої випічки. Щоб зменшити енергетичну цінність смажених печериць, можна заздалегідь відварити гриби протягом кількох хвилин, а потім смажити їх на сковорідці з антипригарним покриттям без додавання олії. У такому разі калорійність готової страви вийде близько 28 ккал на 100 г.