Сардельки - калорійність
Хімічний склад і калорійність сардельки
Іноді сардельки називають різновидом сосисок, але за технологією виробництва і смаковими якостями це окремий самостійний продукт. Сардельки являють собою невеликі товсті ковбаски. Зовні вони вкриті тонкою, гладкою оболонкою, яка може бути штучною або натуральною. М'якоть сардельок має помірно пружну, пухку консистенцію і світло-рожевий колір. На зрізі можна помітити дрібні тонкі волокна, які щільно прилягають одне до одного. Сардельки виділяють характерний аромат з легкими нотками прянощів і відрізняються приємним солонуватим смаком.
Скільки калорій у сардельках? У 100 г продукту міститься 332 ккал, 10 г білків, 32 г жирів і майже 2 г вуглеводів. Головним інгредієнтом таких виробів є свиняче м'ясо, подрібнене до консистенції фаршу. Однією з особливостей сардельок є те, що до них додається сало - саме воно надає виробам особливої соковитості та робить їх ситнішими за сосиски. У складі продукту може бути присутнім сир, цукор, різноманітні спеції, вода та барвники, що надають виробам приємного рожевого кольору. У ролі антиокислювача при виготовленні сардельок часто використовується аскорбінова кислота.
Скільки калорій в одній сардельці? У різних виробників вироби можуть мати неоднакові розміри. Але в середньому вага однієї сардельки становить 90-100 г і вона містить від 299 до 332 ккал. У хімічному складі сардельок присутні вітаміни групи B, а також вітаміни E і PP. Вироби є цінними джерелами насичених жирних кислот і дисахаридів. У сардельках, зроблених із натуральної сировини, багато натрію, фосфору, калію, сірки та інших цінних мінеральних сполук.
Корисні властивості та шкода сардельок
Чимала калорійність сардельок є їхньою важливою перевагою, коли необхідно швидко втамувати голод. Такі вироби зручно брати з собою в дорогу або на роботу. Сардельки часто входять у повсякденний раціон спортсменів. Завдяки своїй високій поживності, вони допомагають швидко відновити сили після виснажливих фізичних тренувань.
Маючи пряний аромат і насичений смак, сардельки здатні стимулювати апетит. Такі ласощі рекомендується вводити в раціон у разі дефіциту ваги, оскільки вони дають змогу набрати калорії. Кожен любитель сардельок може дозволити собі їх кілька разів на тиждень. Але їсти сардельки найкраще в першій половині дня, щоб уся отримана з них енергія встигла витратитися і не трансформувалася в зайві кілограми. Щоб точно спалити всі отримані калорії, рекомендується поєднувати сардельки з активними фізичними вправами.
Знаючи, скільки калорій у сардельці, зловживати такими ласощами не варто. Надмірне вживання таких виробів може призвести до проблем із зайвою вагою. Свиняче м'ясо і сало, що входять до складу продукту, містять високий відсоток холестерину, який може відкладатися на стінках судин, спричиняючи появу тромбів.
Сардельки не рекомендується давати дітям до трьох років, оскільки вони важко перетравлюються в дитячому шлунку. Таку страву не варто їсти жінкам під час вагітності та в період лактації. Купуючи сардельки, важливо віддавати перевагу продукту без шкідливих хімічних добавок.
Рекомендації щодо приготування
Ситні сардельки, калорійність яких велика, можуть бути самостійним перекусом. Їх можна їсти сирими, смажити, відварювати і тушкувати. Найчастіше сардельки їдять вареними. Для цього їх опускають у киплячу воду і варять на середньому вогні протягом кількох хвилин. Якщо вироби загорнуті в штучну оболонку, то її необхідно зняти перед вживанням сардельки в їжу.
Смак сардельок добре поєднується з різними пікантними соусами, гірчицею, майонезом і прянощами. Іноді відварені та нарізані шматочками сардельки додають у салати, комбінуючи їх з овочами, сиром. Сардельки можуть виступати ситною м'ясною добавкою до омлету, входять до складу начинок для піци, запікаються в духовці в листковому тісті. Додаючи продукт у меню сніданку або обіду, важливо враховувати, скільки ккал у сардельці, щоб правильно розрахувати загальну енергетичну цінність страви.