Пиріжок з капустою - калорійність
Хімічний склад і калорійність пиріжків із капустою
Існує безліч видів виробів із тіста, а одним із найпопулярніших вважається пиріжок із капустою. Його можна їсти вдома або брати з собою в дорогу, на роботу. Тісто для пиріжків із капустою може бути дріжджовим, прісним, листковим або заварним. Вироби випікають у духовці або обсмажують на олії на сковороді.
Найчастіше готують дріжджові пиріжки з капустою, калорійність яких становить близько 244 ккал на 100 г. У зазначеній порції страви міститься 5 г білків, близько 8 г жирів і приблизно 38 г вуглеводів. Мінімальну енергетичну цінність мають пиріжки, приготовані з прісного тіста. Якщо вироби смажать на сковороді з додаванням соняшникової олії, то їхня калорійність буде вищою.
Хімічний склад таких хлібобулочних виробів залежить від того, які інгредієнти використовувалися для приготування. Невід'ємним компонентом будь-якого тіста є пшеничне борошно, тому пиріжки з капустою є цінним джерелом харчових волокон і вітамінів групи В. Крім цього, до складу тіста можуть входити курячі яйця, молоко, вершкове масло, дріжджі. Капуста, що виконує роль начинки, містить безліч вітамінів і мінералів, а також фолієву кислоту і клітковину.
Корисні та шкідливі властивості
Висока калорійність пиріжків з капустою робить їх ситним і поживним перекусом. Вироби здатні швидко наповнити організм енергією і мають приємний смак, покращуючи настрій. Вживання пиріжків з капустою допомагає очистити кишківник від токсинів, але їсти такі ласощі потрібно помірними порціями.
Капуста містить речовини, які у великих кількостях здатні викликати здуття і дискомфортні відчуття в шлунку. Пиріжки з капустою, калорійність яких досить висока, не рекомендується їсти людям, які мають проблеми із зайвою вагою. Якщо вироби обсмажували на соняшниковій олії, то вони виступають джерелом шкідливого для організму холестерину.
Рекомендації з приготування пиріжків із капустою
Найчастіше пиріжки з капустою роблять із дріжджового тіста, а потім випікають у духовці. Щоб готові вироби вийшли повітряними, разом із яйцями в опару додають сирий яєчний білок, збитий до стану піни. Здобні пиріжки готують із молока, борошна, яєць і дріжджів із додаванням цукру та дрібки солі. Для приготування тіста рекомендується брати пшеничне борошно вищого ґатунку, а в ролі начинки можна використовувати квашену капусту, свіжу або тушковану.
Готове дріжджове тісто ділять на невеликі шматочки, формують із них коржі та викладають у центр начинку. Після цього краї виробу ретельно защипують. Щоб під час випікання на пиріжках утворилася рум'яна скоринка, їх змащують яєчним жовтком.
З огляду на порівняно високу калорійність пиріжка з капустою, його не рекомендується вживати разом з іншими стравами. Найчастіше виріб виступає самостійним перекусом, який можна їсти з гарячим чаєм.