Огірок квашений - калорійність
Хімічний склад і калорійність солоних огірків
Солоні огірки є однією з найпопулярніших домашніх заготовок на зиму. Для її приготування свіжі плоди заливають гарячим або холодним розсолом, додаючи в нього сіль, спеції та прянощі. Солоні огірки мають насичений смак і приємний пряний аромат, мають хрустку та соковиту текстуру. Їх можна засолювати в бочці або закочувати в скляні банки.
Скільки калорій у солоному огірку? У 100 г продукту міститься 11 ккал, майже 1 г білків, 1,7 г вуглеводів і всього лише 0,1 г жирів. Найменшу харчову цінність мають солоні огірки, для приготування яких використовували тільки воду і сіль.
Попри невисоку енергетичну цінність, солоні огірки виступають добрим джерелом цінних мінералів - кальцію, магнію, цинку, калію, фосфору, заліза. У складі такої закуски присутні вітаміни групи В, а також аскорбінова кислота, вітамін PP і клітковина. У солоних огірках багато натуральної молочної кислоти, отриманої в результаті процесу бродіння.
Яка калорійність солоного огірка середнього розміру? Невеликий солоний огірок важить близько 120 г, а його харчова цінність становить усього 13 ккал. Якщо для приготування продукту використовували різні прянощі, листя смородини, вишні або хрону, то харчова цінність закуски буде вищою.
Користь і шкода солоних огірків
Незважаючи на невелику кількість калорій у солоних огірках, вони здатні принести організму людини користь. Регулярне вживання продукту позитивно впливає на мікрофлору кишечника, сприяючи розмноженню корисних бактерій. Солоні огірки корисно їсти для поліпшення апетиту, оскільки вони стимулюють вироблення шлункового соку. Додаючи до свого раціону таку закуску, можна поліпшити перистальтику кишківника, нормалізувати кров'яний тиск і поліпшити циркуляцію крові. У складі огіркового розсолу містяться речовини, які чинять м'який проносний ефект. А високий вміст вітамінів у солоних огірках дає змогу використовувати їх як корисну добавку до повсякденного раціону для зміцнення імунітету.
Під час схуднення продукт вживають у невеликих кількостях, оскільки він збуджує апетит. При цьому потрібно враховувати, скільки калорій у солоних огірках, щоб правильно розрахувати обсяг разової порції.
Оскільки в солоних огірках багато солі, їсти їх великими порціями шкідливо. Це може призвести до порушення водно-сольового балансу в організмі та появи набряків. Закуску не рекомендується вводити у свій раціон людям з атеросклерозом, ожирінням, гіпертонією, захворюваннями кишківника та жовчнокам'яною хворобою.
Використання солоних огірків у кулінарії
Солоні огірки часто виконують роль самостійної повноцінної закуски до горілки та інших спиртних напоїв. Для засолювання вибирають свіжі плоди середнього розміру, що мають пружну м'якоть і рівну поверхню без пошкоджень. Для приготування заготовки на зиму крім солі можна використовувати гострий і чорний перець горошком, кріп, хрін, пряні трави. Щоб визначити, скільки калорій у солоних огірках, потрібно враховувати енергетичну цінність усіх продуктів, які використовувалися для приготування розсолу.
Смак солоних огірків добре поєднується з чорним хлібом, свіжим салом і часником. Таку закуску часто подають до вареної картоплі. Солоні огірки використовують як інгредієнт для вінегрету, олів'є та інших салатів. Продукт додають у супи та розсольники. Із солоних огірків готують пікантні соуси та різні холодні закуски.