Курка смажена - калорійність
Хімічний склад і калорійність смаженої курки
Маючи поживний склад і відмінні смакові характеристики, куряче м'ясо по праву є одним із найпопулярніших у світі. Його можна варити, запікати в духовці, готувати на пару або на грилі. Але одним із найпопулярніших способів термічної обробки продукту є смаження. Смажена курка має апетитну рум'яну скоринку, а її м'ясо залишається ніжним і соковитим, набуваючи ніжно-рожевого кольору та м'якої консистенції. Зазвичай курку смажать на соняшниковій олії. За такого способу кулінарної обробки птиця стає особливо смачною і відмінно зберігається в холодильнику протягом трьох днів.
Скільки калорій у смаженій курці? У 100 г продукту міститься в середньому 210 ккал, 26 г білків і 12 г жирів. Цей показник багато в чому залежить від того, яка частина використовується для смаження. Найменшу калорійність має куряча грудка, а гомілки та стегна птиці матимуть вищу харчову цінність. Має значення і вік курки - м'ясо молодих птахів завжди містить менше калорій і має м'якшу консистенцію. Попри доволі високу енергетичну цінність продукт абсолютно не містить вуглеводів.
Окрім значної кількості калорій у смаженій курці може міститися небезпечний мікроб сальмонела. Знищити його можна тільки за допомогою якісної термічної обробки. Вітаміни та мінерали курячого м'яса майже повністю руйнуються під впливом високих температур, але смажена курка є цінним джерелом натурального білка тваринного походження.
Корисні властивості та шкода смаженої курки
Курка смажена, калорійність якої досить висока, все ж має низку корисних для організму людини властивостей. Білок у складі м'яса виступає будівельним матеріалом для всіх клітин і тканин. А висока поживність продукту дає йому змогу швидко вгамовувати відчуття голоду і відновлювати розтрачені запаси енергії.
Якщо вживати смажену курку в помірних кількостях, можна прискорити ріст м'язової маси та підвищити загальний тонус організму. Страва містить речовини, які позитивно впливають на роботу головного мозку, сприяють зміцненню кісток скелета та зміцнюють імунітет. Однак усі ці корисні властивості характерні тільки для птиці, яку було вирощено без використання стимуляторів росту та антибіотиків.
Висока калорійність курки смаженої робить таку страву шкідливою для людей із проблемою зайвої ваги. Для смаження м'яса птиці найчастіше використовується рослинна олія, яка під впливом високих температур виділяє небезпечні для здоров'я канцерогени. Такі речовини можуть спровокувати утворення злоякісних пухлин. Смажена курка містить високий відсоток холестерину. Накопичуючись в організмі, він може осідати на стінках кровоносних судин, провокуючи появу тромбів і різних захворювань серцево-судинної системи. Смажена курка не тільки створює додаткове навантаження на систему травлення, а й може спричинити алергію в дітей.
Рекомендації щодо приготування смаженої курки
Курка смажена, калорії якої допомагають організму швидко притупити відчуття голоду, може бути поживною стравою повсякденного меню і прикрасою святкового столу. Щоб зменшити кількість калорій, можна смажити птицю без шкіри, вибираючи найдієтичнішу частину тушки - курячу грудку.
Перед смаженням курку можна замаринувати в часнику, пряних травах і спеціях. Така попередня підготовка дасть змогу надати м'ясу цікавих пікантних ноток і оригінального смаку. Курку смажать на розігрітій сковороді або в духовці, виклавши на деко. На гарнір до таких ласощів можна подати відварену картоплю, свіжі або запечені овочі, рис. До смаженої курки готують різні соуси, якими поливають м'ясо перед подачею.
Знаючи, скільки ккал у смаженій курці, можна легко розрахувати оптимальний розмір разової порції, який не завдасть шкоди фігурі. Нерідко смажену курку використовують як інгредієнт для салатів і різних холодних закусок. Дрібно нарізане м'ясо можна додавати в начинку для піци та несолодкої випічки, готувати з ним сендвічі та бутерброди.