Хліб пшеничний білий - калорійність
Білий хліб – це несолодка випічка, основним інгредієнтом якої є пшеничне борошно. Фактично, такий хліб можна поділити на корисний і не дуже корисний. До першого варіанту відноситься білий хліб з борошна першого сорту або із додаванням висівок, а до не дуже корисного – з борошна вищого сорту.
Енергетична цінність білого хліба з борошна вищого сорту представлена в більшості швидкими вуглеводами. Тому це не є продукт здорового харчування.
Скільки калорій в білому хлібі?
Калорійність цієї випічки дуже залежить від рецептури. Найпоширеніші види такого хлібу містять в середньому 220-270 ккал. Наприклад, батони, багети, чіабати, лаваші, піти, селянський хліб тощо.
Калорійність білого хліба також залежить від додатків. Різноманітні варіанти «фітнес» хлібу містять дещо вищу калорійність (в середньому 270-290), адже в складі є насіння (соняшника, гарбуза, кунжуту, льону).
Найвища калорійність зустрічається у булочок. Пампушки, булочки для гамбургерів і хот-догів, студентські рогалики – всі ці варіанти випічки містять в середньому від 290 до 350 ккал/100 г.
➤ Цікавий факт: у кожній країні Європи є свій національний білий хліб. Наприклад, в Австрії це плетінки-бріоші, в Чехії білий хліб на пиві, у Франції багети, в Італії чіабати та фокаччі, в Румунії картопляний білий хліб, а у Туреччині бублики-сіміти з маком або кунжутом.
Чи можна білий хліб під час схуднення?
Якщо це хліб з борошна вищого сорту – то дуже не бажано вживати його під час схуднення. Перший недолік, який має білий хліб – калорійність.
Другий вкрай неприємний «бонус» – високий вміст швидких вуглеводів. Діють вони наступним чином. Після вживання білої випічки вже протягом першої години вуглеводи починають активно засвоюватись. Далі різко піднімається рівень цукру в крові, і відбувається викид інсуліну. Тобто, організм отримав багато цукру, який треба терміново витрачати.
Якщо є фізичне навантаження – ці цукри «згорають». Якщо немає і організм не встигає витратити, то цукри переходять у жирові відкладення, а, отже, буде відбуватись набір жирової маси.
Шкода білого хлібу
Не рекомендовано вживати білий хліб при діабеті, надмірній вазі або ожирінні. При загостреннях хвороб органів шлунково-кишкового тракту білий хліб можна лише вчорашній або підсушений. Адже свіжа випічка сприяє газоутворенню.
♨ Оригінальні рецепти з білим хлібом
Цей хліб неймовірно смачний у бутербродах. Наприклад, з такими додатками:
• багет з печеною індичкою і пряними яблуками (тушкованими зі спеціями кориці, гвоздики, кардамону);
• білий хліб зі свіжими скибочками інжиру, сиром дор блю і соусом з журавлини;
• білі тости з фетою, скибками помідорів та баклажанів на грилі;
• батон або білий тостовий хліб з авокадо, полуницями та кунжутом.