Айран - калорійність
Склад і калорійність айрану
Серед великої різноманітності кисломолочних напоїв особливе місце займає айран. Цей продукт уперше почали виготовляти жителі Кавказу, але навіть зараз айран по праву вважається цінним джерелом молодості та здоров'я.
Скільки калорій в айрані? У 100 г напою міститься всього 24 ккал, 1 г білків і приблизно по 1,5 г жирів і вуглеводів. Продукт містить велику кількість корисних мікроорганізмів, є цінним джерелом вітамінів, мінералів і амінокислот.
Айран може мати рідку або помірно густу консистенцію. Сировиною для його виробництва слугує натуральне коров'яче, козяче або овече молоко, в яке додають сіль та інші приправи. Готовий напій має білий колір і солонуватий присмак. Продукт належить до низькокалорійних, але за його регулярного вживання важливо враховувати калорії айрану, щоб не перевищувати добову норму білків, жирів і вуглеводів.
Користь і шкода айрану
Вживання айрану дає змогу зміцнити імунітет і швидко відновити сили після перенесених захворювань. Айран корисно пити для поліпшення травлення і нормалізації водно-сольового балансу. Напій позитивно впливає на нервову систему, стимулює кровообіг у легенях, допомагає усунути симптоми похмілля. Враховуючи невелику кількість калорій айрану, його можна пити на дієті. Напій дає змогу позбутися відчуття голоду між основними прийомами їжі та блокує розмноження патогенної мікрофлори в кишечнику.
Незважаючи на низку корисних властивостей, айран не можна пити в разі гастриту та виразки шлунка - у цьому разі напій може погіршити перебіг хвороби. З обережністю потрібно вводити айран у раціон людям з індивідуальною непереносимістю лактози.
Використання айрану в кулінарії
Айран можна зробити самостійно, використовуючи молоко і закваску. Напій також готують із кефіру або йогурту, додаючи в нього сіль, зіру або інші прянощі. Популярними інгредієнтами для айрану є базилік, кінза та м'ята - зелень подрібнюють або використовують цілі листочки для прикраси. Щоб надати айрану пікантної кислинки та густішої консистенції, можна додати в нього терте зелене яблуко. При цьому важливо рахувати, скільки калорій в айрані та інших інгредієнтах, щоб визначити харчову цінність готового напою.