Арахісова паста - калорійність
Паста арахісова – це подрібнений до кремового стану арахіс. При подрібненні виділяється олія, тому маса виходить кремова, а не суха. Зазвичай, подрібнюється смажений арахіс, інколи навіть частково із лушпинням.
Яка калорійність арахісової пасти?
Якщо паста без жодних додатків, то, зазвичай, енергетична цінність складає близько 588 ккал на 100 г. Основні калорії в ній представлені жирами (50%) і білками (25%). Також в ній містяться корисні для травлення харчові волокна.
➤Цікавий факт: арахісова паста – це американський продукт. Її регулярно вживають близько 75% американців.
Користь арахісової пасти забезпечується надзвичайно високим вмістом вітамінів та мінералів (в сумі – більше 35!). Найбільше в ній таких компонентів, як:
• селен, який корисний для імунітету і нормального рівня гормонів;
• магній і вітамін В6, які в комплексі корисні для для роботи мозку та нервової системи, обміну речовин та роботи кишківника;
• вітамін Е, який є потужним антиоксидантом і дуже корисним для серцево-судинної системи.
Чи можна арахісову пасту під час схуднення?
Так, адже це корисний продукт. Проте, враховуючи, що арахісова паста калорійність має дуже високу, то слід зважати на порції. Оптимальним варіантом вважається 1-2 столові ложки без гірки (15-30 г) на день.
Арахісова паста: шкода
Обережно її слід вживати під час надмірної ваги. Адже, це висококалорійний продукт. Також її варто виключати з раціону на час загострення хвороб шлунку чи кишківника, адже паста важка для травлення.
Також особливу увагу слід звертати на склад арахісової пасти. Адже в магазинних варіантах часто можна зустріти в складі шкідливі додатки, наприклад, пальмову або соняшникову рафіновану олію, інші жири, цукор. Основа має містити лише арахіс (можуть бути і не шкідливі додатки: кокосова стружка, сухофрукти, сіль, шматочки арахісу, какао тощо).
♨ Оригінальні рецепти з арахісовою пастою
• веганське морозиво із заморожених шматочків бананів і солоної арахісової пасти;
• соус з грецького йогурту, арахісової пасти, гірчиці та прованських трав;
• смузі з гарбузом, арахісовою пастою, рослинним молоком, бананом і корицею.